Super Negin Saffran är den mest exklusiva saffransvarianten och den mest populära när fokus ligger på att ha högst kvalité. Precis som Negin Saffran har den väldigt raka strån tack vare torkningsprocessen samt att de är utvunna genom att skära precis där pistillernas tre strån möts.
Den stora skillnaden mellan Super Negin Saffran och Negin Saffran är tjockleken på pistillen. Klippningsprocessen är densamma som Negin Saffran, det vill säga nästan helt obruten så att alla tre pistill strån är sammankopplade vilket ger en mer exklusiv känsla än Sargol och Pushali.
Negin Saffran är den näst mest exklusiva Saffrans sorten och karaktäriseras av sin obrutna form samt aromer och färgstarkhet. Vår Negin Saffran är alltid över 260 USP och då skillnaderna i kvalite mellan Negin Saffran och Super Negin Saffran är obetydliga är det den klara favoriten för mer exklusiva sammanhang.
Till skillnad emot Sargol som består av enstaka brutna delar av stigmat är Negin Saffran plockat på ett försiktigt sätt så att alla tre strån fortfarande är sammankopplade. Detta leder till en vackrare och mer lyxigare estetik till kryddan som många kunder eftertraktar. Den kan ses som Super Negin Saffrans billigare variant.
Sargol som inom Spanien är känt som "Coupé" är den högsta kvaliten av Saffran. Negin Saffran och Super Negin Saffran är gjorda utav denna sort fast endast med färgstyrkan 260 och uppåt medans Sargol varierar mellan 220 och 260 USP. Dock är skillnaden inte avsevärt stor och därmed är Sargol det mest prisvärda premium Saffranet.
"Sar-gol" kan översättas till "Huvud-Blomma" och det är helt enkelt för att det endast består av toppen av blommans stigmas. Detta gör att saffranet endast består av den ljuvliga mörkröda Saffrans färgen och är fullspäckad med aromer och färgegenskaper. Sargol är torrare än billigare varianter och håller därav bättre.
Pushali är en av de billigare saffransvarianterna och ett bra val där kvantiteten av saffran prioriteras över kvaliteten. Det är viktigt att notera att Saffranet inte endast är rött som övriga sorter utan har tydliga inslag av gulare element och är av sämre kvalitet.
Pushali består av toppen av pistillen men även en del av den gula roten. Tyvärr drar detta ner kvalitén på saffranet, delvis beror detta på att den nedersta delen är mer fuktig och därmed försvårar torkningsprocessen. Dock leder minskningen av kvalité samt underlättandet i produktionen till ett lägre pris.